Уеб дизайнер или. . . за уеб дизайн и 5 "много" важни точки!

С точки - били те само 5 или само 10, но за сметка на това, много важни уеб дизайнер няма да станете нито е необходимо да "...имате предвид /важните точки, разбира се/ преди да се наречете уеб дизайнер" - последното, в кавичките, е цитат на заглавие на кратък материал в един млад и с потенциал да бъде полезен сайт за уеб дизайн - www.web2.bg. Като заглавие, вероятно е search engine friendly, и очевидно stupid friendly - защото всеки средно интелигентен човек обикновено подминава подобни заглавия... Аз все пак го прочетох и дори направих коментар относно доминиращата важност на съдържанието в структурата на уеб страницата. Тук само ще повторя част от написаното, с малко пояснение, което струва ми се е необходимо:

"Когато два, три или повече сайта предлагат сходна – за да не кажа, идентична – информация, единствената разлика между тях е онова, което казано простичко - за да го разберат и не специалистите по дизайн, но за сметка на това, знаещи английски - e “look and feel”. Когато една тинейджърка напише в търсачката “той ми изневери какво да правя” ще чете там, където по-малко се чете - четенето е трудно, и ако освен по-кратко е по-сълзливичко и по-красивичко още по-добре! По замисъл, може би, интернет е за интелектуална дейност и вероятно за търсене и предлагане на информация, като част от тази дейност... На практика, поведението на потребителите и съдържанието, доминиращо във Фейсбук, доказват - всичко е преживявания и емоциии. Добрият уеб дизайн не е дизайн само и основно за търсачки, а дизайн за хора /не за потребители/. Тинейджърката няма да намери информацията, която търси никъде в интернет - по същия начин, майка й, е търсила тази информация по-рано в различни книги... Очевидно, и двете в различни периоди и по различен начин, търсят състояние, което най-често се постига емоционално, а не рационално.

Дотук коментара, следва пояснение: - уеб дизайнер е човек, който прави уеб дизайн /не звучи много умно, още по-малко - убедително/. Информацията в сайта не е и не трябва да е дело на човек, който, надявам се гордо, определя себе си като уеб дизайнер. Както книгата има автор, така и добрият уеб сайт има автор или екип, който отговаря за съдържанието - което, с риск да се повторя, не винаги и не само е "информация". Ако уеб се привижда на уеб дизайн обществото като нови жълти страници - започва да става много скучно някак - и желанието ми да се самоопределям като уеб дизайнер започва да се изпарява, можеби задълго и завинаги... Между впрочем, материалът който коментирах бе придружен от "страхотна" снимка на младеж с ризка и таблет вместо мишка - очевидно уеб дизайнер - бих пил малко тоник, но много битер, защото подобно сладникаво изображение трудно се възприема и осмисля.

Накратко уеб дизайнер е човек, който знае какво означава: дизайн, дизайн процес, принципи, методи и форми... другото е само "разбита сметана", но без чершка - за добро или за зло. Черешката - ако работим професионално, което означава и да четем избирателно и внимателно, в крайна сметка, следва да украси нашия коктейл!

P.S. Ако се интересувате конкретно от уеб дизайн - любопитен сайт уеб портфолио в една страничка!