За графичен дизайн и Варнаили какво е това "график дизайн"

Наскоро много се посмяхме с колеги - мои приятели - това първо и второ - свършиха ми визитките на които пишеше "graphic design". Ето каква е връзката - смяхме се много, защото във Варна говорят меко - нещо всеизвестно и само във Варна можеш да чуеш "график дизайн" вместо "графичен дизайн" и още повече да го видиш, както се казва "черно на бяло" отпечатано тук-там с буквички на кирилица. Обединихме се около мнението, че за някои граждани във Варна "графичен" е трудно за произнасяне, чува се нещо като "графичин" от техните уста и затова, хайде за по-лесно, да е "график". Решихме, че това вероятно е възможната причина и почти бяхме минали на друга тема, когато някой подхвърли, че е много възможно причината да е друга - да става въпрос за нов вид дизайн - "гр̀афик дизайн", тоест дизайн на гр̀афици - нали се сещате - чертаят се графи и в тях се помества информация.

И пак много се смяхме. Разбира се говорихме и затова къде е ударението и пак много се смяхме, защото можеше да става въпрос не за гр̀афици с графи, а за художници, които са граф̀ици. И разбира се накрая се обединихме около мнението, че най-вероятно някой от културните англичани, заживели през последните години в селата около Варна е пуснал в объръщение това "гр̀афик дизайн" - засега популярно във Варна, а после вероятно и в други градове. Със сигурност все още не е стигнало до София, Пловдив и Бургас, където твърдо доминира "графичен дизайн" и за "график дизайн" на български не са и чували.

И сега за визитката - какво и как да напиша? Това с терминологичния апарат е много теоретично - вече ми е малко далечно и в голяма степен безинтересно. След като завърших Академията и се появих във Варна през 1992 година обяснявах наляво и надясно, че се занимавам с "графичен дизайн". Хората веднага "разбираха" за какво иде реч и ме поправяха - "компютърен дизайн". Само след няколко месеца спрях да обяснявам що са това "графичен" и "дизайн" - във Варна се знаеше "компютърен дизайн" - художник работи в екип с "компютърен дизайнер" и правят корица за брошура например. Ето защо на първите ми визитки пишеше само име и адрес, а за дейността, разчитах да говори техният дизайн. Още не съм решил какво да напиша на визитките, които ще поръчам в понеделник...